tiistai 4. joulukuuta 2012

Toimitsijan pelipäivä

Jokainen Josban liigapelissa käynyt on varmaan nähnyt ne kolme höpöttävää naista kentän laidalla pöydän ja tietokoneiden takana? He ovat toimitsijoita, jotka pyörittävät muun muassa kelloa sekä netissä pyörivää tulospalvelua. Jokainen liigapelien toimitsija on myös käynyt Salibandyliiton virallisen toimitsijakoulutuksen. Toimitsijoiden kuuluu olla myös puolueettomia, vaikka kentällä olisi pelaamassa esimerkiksi oma veli tai puoliso.

Toimitsijan pelipäivä alkaa aikaisin aamulla muutamalla kupillisella kahvia. Lounaaksi syödään tietenkin vähän pastaa ja sen jälkeen otetaan pienet päikkärit. Osa toimitsijoista taitaa pelata myös muutaman matsin änäriä. Unien jälkeen pakataan mustekynät sekä viivoittimet ja ruvetaan pikku hiljaa höntyilemään kohti  Joensuun Areenaa.

Toimitsijat saapuvat hallille noin tuntia ennen varsinaisen ottelun alkua. Alkuverkaksi juoksennellaan ympäri Areenaa etsimässä vahtimestareita avaamaan ovia. Tämän jälkeen kannellaan kellot, tulostin sekä kannettava tietokone toimitsijapöydälle väistellen samalla lenteleviä salibandypalloja. Yksi toimitsijoista kiinnittelee piuhoja ja johtoja paikoilleen sillä aikaa kun toinen täyttää pelaavien joukkueiden kokoonpanot tulospalveluun. Tällä kaudella uutena tehtävänä on tullut myös kotijoukkueen TUPLA-pelaajan paitaan TUPLA-merkin ompeleminen.

Pelin ollessa käynnissä toimitsijat huolehtivat ottelun tilastoinnista sekä kellon pyörittämisestä. Toimitsijat myös käyvät päästämässä jäähyllä istuvat takaisin kentälle. Välillä katsomosta kuuluu huuto "Kello!", pöytäkirjaan on merkitty väärä pelaaja maalin tekijäksi tai ottelun tilastointiin käytettävä Lesport-ohjelma on kaatunut, mutta näistäkin tilanteista on useimmiten selvitty kunnialla. Myös erätauot kuluvat työnteossa, sillä silloin merkataan tulospalveluun laukaisukartat sekä +/- tilastot. Kahviakin täytyy tottakai käydä hakemassa kahviosta.

Kun varsinainen peli on päättynyt, toimitsijat jatkavat yhä töitään. Tulospalveluun merkataan jo aiemmin mainitut laukaisukartat sekä +/- tilastot. Näiden lisäksi merkitään myös palkitut pelaajat ja mahdolliset huomautukset ottelusta. Kun tulospalvelu on saatu tehtyä, metsästetään pöytäkirjaan myös allekirjoituksia niin kotijoukkueelta, vierasjoukkueelta kuin tuomareiltakin. Myös tavaroiden roudaaminen takaisin vahtimestarien koppiin kuuluu toimitsijoiden työtehtäviin.

Yhtä asiaa olemme toimitsijakollegoideni kanssa miettineet jo useamman vuoden sekä pelien ajan. Miksi toimitsijapöytä on niin kiinnostava, että pelaajat hyppivät ja tönivät toisiaan juuri siinä kohdalla? Kentällä on kuitenkin useita neliömetrejä tilaa muuallakin kuin toimitsijapöydän läheisyydessä.

Entisen liigaerotuomari Pasi Kylmämaan sanoin: "Joensuussa ei ole koskaan tarvinnut huomauttaa toimitsijoiden työstä." Tähän pyrimme jatkossakin.

Toimitsijavastaava RO

1 kommentti:

  1. Näinhän se menee...välillä kyllä jännittää ainakin meikäläistä Josbalaisten pelaaminen niin paljon että pitää tosiaan tarkasti katsoa että osuu kellon käynnistysnappulaan.On myös mielenkiintoista seurata peliä niin läheltä, siinä on haastetta että saa pidettyä suunsa kiinni:)
    " Toinen RO "

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.