maanantai 17. joulukuuta 2012

Mikä ihme meitä ihmisiä vaivaa?




Ohessa lyhyitä ajatelmia ja huomioita maailman menosta yrittäen linkittää ne samaan aiheeseen.

1. Ajatelma/huomio

Voiko olla tyhmempää kuin haukkua toista lajia. Seurailen päivittäin erilaisia keskusteluja sosiaalisessa mediassa ja törmään usein tilanteisiin jossa keskustelu on seuraavanlaista tasoa. "Jos vertaat futista ja lätkää niin lätkässä maaleissa ei ole mitään näyttävyyttä, kauheeta sähläystä maalin edessä ja yht`äkkiä vissiin tuli maali kun toiset nosti mailat pystyyn." "ei se futiskaan aina ole mitään kovinkaan ihmeellista..kaverit pyörii pallon kanssa 93min ja saavat ehkä tehtyä sen yhen maalin..:))" "totta että joskus tulee 1 maali: koska maalivahdilla on todella upeita syöksyjä ja torjuntoja futiksessa. Lätkässä molari huitoo käsiään pienen häkin edessä ilman mitään näyttävyyttä. Ei se ole sattumaa että futis on maailmalla ykköslaji ja lätkä ihan marginaaliporukalle." Tällaista samanlaista tuubaa on kaikki mediat täynnä. Völillä vaihdetaan lajeiksi salibandy ja koripallo, sitten voidaankin jo vertailla lentopalloa ja pyöräilyä. Ymmärrän että jokainen haluaa puolustaa omaa suosikkilajiaan, mutta olisiko aika tulla laatikosta pihalle. Keskustelupalstat ovat tietysti täynnä trollauksia ja ihmisten aivopieruja, johon ihmiset provosoituvat helposti aivan turhaan. Ihmiset arvottaa monesti painetun sanan ja nettikirjoitukset samanarvoisiksi. Tunnustan, itse provosoidun edellisen tasoisista keskusteluista.

2. Ajatelma/huomio

Olen miettinyt miksi toisia lajeja haukutaan? Onko se oman egon pönkitystä? Kateutta? Huonoa itsetuntoa? Provosointia/trollausta? Mikä muu motiivi? Mitä muuta?

3. Ajatelma/huomio

Luulen että kaikki urheilua harrastavat ovat jossakin elämänvaiheessa haukkuneet toista lajia, joka on aivan normaalia. Mahdollisesti seuraavanlaisilla latteuksilla. "Pesäpallossa ei tarvii kuntoa" "V***n lätkä-äijjät on ihan urpoja" "Työ pellootta jottai homokyykkää puuhelmet kaulassa" "Fudis ja salibandy on ihan neitien lajeja ku ei niissä sua ottaa miestä" "Kuka urpo rupee harrastamaan kävelyä" "Suunnistuksessa ei tarvii taktiikkaa" "Tuo jenkkivahvistus vie taas kaikki muijjat - koripallo on ihan paska laji" "Eihän Lentopallossa voi ees kikkailla -Onneks en ruennu harrastaa sitä" "Maratonia harrastaa ne jotka ei pärjää muissa lajeissa" yms. Provosoiduitko?

4. Ajatelma/huomio

Salibandyn MM-finaalin aikaan Twitter huusi tulipunaisena ja ihan aiheesta. Ville Lång (Suomen kovin sulkapalloilija) osallistui myös keskusteluun esittäen nerokkaita lausahduksia. Ensiksi hän kyseli lyheysti. "Onko tää sähly muuten ammattilaislaji? Ja jotain pitäis tosiaan tehä että pääsis juhlimaan" ja jatkaa ilmeisesti vastauksen saatuaan "kivasti tv- ja media-aikaa saa suomessa harrastelijalaji. Siistii!" Kummastelin ja pudistelin päätäni arvostamani urheilijan kommenteille. Tämän jälkeen itseltäni loppui Ville Långin twiittausten seuraaminen. Provosoiduinko? Oliko kaikki trollausta? Oliko kaikki huumoria? Sä et vaan tajua… Mitä hän tällä toisen lajin arvostelulla hyötyi. Onko hän kateellinen kuin omasta lajista näytetään vain olympialaiset? btw. Suomalaisten kateus on varmasti yhtä korkealla tasolla kuin maailmalla arvostettu koulujärjestelmämme.

5. Ajatelma/huomio

Olen kuullut että bändeilläkin on hiljainen sopimus, että ei mielellään haukuta muita artisteja julkisesti. Se on vain omasta leivästä pois? Tänään (14.12.13) Kauko Röyhkä arvosteli Cheekia julkisesti Facebookissa. Haukkui häntä sanakääntein "– Monia ihmisiä tuntuu ärsyttävän suunnattomasti tämä kokoomusräppäri Cheese. No, tuollaisten artistien elinkaari on yleensä lyhyt. Mutta se on laiha lohtu, koska aina on tulossa joku yhtä niljakas tyyppi tilalle, hän kirjoitti". Arvostan Kaukoa Röyhkää taitelijana ja muusikkona suuresti, mutta en arvostanut yhtään Röyhkän avautumista. En pidä Cheekin musiikista ja voisin melkein yhtyä Röyhkän sanoihin, mutta miksi siitä pitää julkisesti ilmoittaa. Nämä olisi aivan hyvin voitu käydä läpi kavereiden kesken pubin pöydässä. TV-formaatin voi haukkua pystyyn, mutta henkilökohtaisuuksiin ei tarvitsisi mennä.

5. Ajatelma/huomio

Olen myös törmännyt positiivisiin ihmisiin, keskusteluihn ja kommenteihin. Aki Riihilahti on todella fiksu ihminen. Hänen kommenteistaan ja keskusteluistaan paistaa suuri arvostus muita lajeja kohtaan. Hän pyrkii löytämään jokaisesta lajista sen oman vahvuuden. Hän tuo myös monesti esiin mielenkiintoisia kehitysideoita eri lajeihin. Hän on oman urheilu-uransa rinnalla kirjoittanut monipuolisesti urheilusta monissa eri medioissa. Aleksi Valavuori on myös toinen persoona jonka Twitter-päivityksiä seuraan aktiivisesti. Hänet tunnetaan koripallo miehenä henkeen ja vereen, mutta hänestä huokuu syvä kunnioitus muita lajeja kohtaan. Hän kyseenalaistaa suomalaisen urheilukulttuurin olemassaolon ja etsii siihen ratkaisuja. Hänen yhteisölliset sponsoroinnit ja tukemiset eri lajeja/urheilijoita kohtaaan hakee vertaistaan. Tällaista lajien välistä arvostusta ja tekemistä kaipaisi muiltakin tahoilta rutkasti enemmän. Joensuussa koripallo ja jääkiekko on yhdistänyt voimiaan yhteisten tapahtumien muodossa. Miksi ideaa ei voisi jalostaa esim. muidenkin lajien kanssa. Miltä kuulostaisi SUPER WEEKEND with Jokipojat, Kataja, Josba ja Riento. Huomasitko että että ajatelma numero 5 oli kahteen kertaan. Hienoa tarkkaavaisuutta. Jos kuitenkin tajusit sen vasta nyt, niin varmaan menet tarkistamaan sen. T. Punainen Paroni

1 kommentti:

  1. Ville Lång treenasi ainakin yhteen aikaan Campossa http://www.camposportcenter.fi/

    Voi olla että alasarjasählääjät on joskus sanoneet sille pahasti tai istuneet saunassa liian lähelle ja antipatiat tulee sieltä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.