lauantai 26. tammikuuta 2013

Naistuomarin mietteitä

Suurin osa salibandytuomareista on edelleen miehiä. Etelä-Suomessa on hiukan enemmän naistuomareita, mutta Savo-Karjalan alueella on tällä hetkellä yhteensä viisi naistuomaria, kolme Joensuussa ja kaksi Kuopiossa. Kaksi vuotta sitten Joensuussa ei ollut naistuomareita.

Miten sitten naiset lähtevät mukaan tuomaroimaan? Itselläni syynä oli halu työskennellä salibandyn parissa pelaamisen jälkeen. Tuomaroinnissa on paljon haastetta ja omassa tuomaroinnissa on aina kehitettävää. Tuomarointiuralla on myös naisten hieman helpompi edetä, jos vain oma kiinnostus ja halu tuomarointiin sekä itsensä kehittämiseen on riittävää. Mahdollisuudet ovat jopa kansainväliselle tasolle asti. Toinen Joensuussa oleva naistuomari löysi salibandytuomaroinnin pesäpallon kautta.

1,5 vuotta kestäneellä tuomarointiurallani on tapahtunut jo monia mielenkiintoisia asioita. Ensimmäinen kausi meni pienimpien junioreiden pelejä viheltäessä harvakseltaan, kauden saldo oli vain 20 peliä. Toisen kauden puolessa välissä pelejä on kertynyt jo reilusti yli 40 ja sarjat ovat vaihtuneet miesten 4.divariin ja naisten 2.divariin junioripelejä unohtamatta. Peleissä on koettu onnistumisen tunteita, keskusteltu linjasta tai kapteenin puheoikeudesta ja vihelletty useita jäähyjä sekä maaleja. Joitain otteluita on myös keskeytetty 12 maalin erolla.

Mielenkiintoisin kokemukseni tuomarointiurallani oli viime syksyn tyttöjen Pohjola Cup-tapahtuma Eerikkilän urheiluopistolla. Tapahtumaan haettiin tuomaroimaan jo keväällä 2012 alueellisten erotuomarivaliokuntien esittäessä ehdotuksia oman alueen tuomareista. Tuomareiden tuli olla suhteellisen aloittelevia tuomareita, joilla on motivaatiota ja kiinnostusta edetä tuomarointiuralla. Joensuusta Pohjola Cuppiin pääsi itseni lisäksi toinen naistuomari Ninni Rissanen.

Pohjola Cup-viikonloppu oli erittäin mielenkiintoinen. Pidennetty viikonloppu perjantaista sunnuntaihin sisälsi koulutusta, luentoja, viheltämistä, tutustumista muihin tuomareihin, sääntökokeen sekä fyysiset testit. Pelejä tuli yhteensä kolme kappaletta ja jokaisessa pelissä oli myös tarkkailija. Näin jokaisen pelin jälkeen saatiin palaute, usein myös videon muodossa. Allekirjoittanut oli välillä muun muassa salaatti, toinen tuomarimme oli pitsa.

Luennoilla käsiteltiin muun muassa johtamista, niin työelämässä kuin myös pelikentällä. Mietimme myös valmistautumista otteluun: fyysistä, henkistä sekä sosiaalista puolta. Opettelimme myös eri vihellystyylejä, esimerkiksi sisäänlyönnit vihelletään eri tavalla kuin jäähyt. Sääntökoe piti myös suorittaa hyväksytysti. Fyysiset testit sisältivät ensin 1500 metrin juoksun, jonka jälkeen juostiin kaksi erilaista tekniikkarataa. Tekniikkaradoilla piti juosta muun muassa eteenpäin, taaksepäin sekä sivuttain. Jokainen viidestä tuomarista juoksi oman kuntonsa ja tavoitteidensa mukaan. Esimerkiksi naisten liigan raja 1500 metrillä oli seitsemän minuuttia ja 4x10 metrin radalla 12 sekuntia. Pidemmän juoksuradan rajana oli 46 sekuntia. Testitulokset antoivat hyvin suuntaa siihen, mitä pitäisi kehittää.

Tulevana keväänä pyritään viheltämään mahdollisimman paljon pelejä, tavoitteena päästä viheltämään vielä korkeammalle sarjatasolle kuin aiemmin. Sen jälkeen suunnataankin katseet kohti kesän fysiikkaharjoittelua lykkärin portailla tulevaa kautta varten, fyysisten testien naisten liigarajoja tavoitellen.

Roosa-Maria Ojanen
Sakset Ry:n tuomari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.