sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Josban tulevaisuus?

                                                                                                                                                                 kuva: Camilla Matikainen


Seuran tulevaisuutta voidaan pitää juniorijoukkueiden harteilla. Juniorijoukkueista tulisi kasvattaa pelaajia aina korkeimmalle sarjatasolle asti. Suomen salibandyseuroista etenkin NST on onnistunut kasvattamaan esimerkiksi naisten salibandyliigajoukkueeseensa pelaajia pikkujunioreista asti, kun tälläkin kaudella joukkueessa pelaavat muun muassa seuran omat kasvatit Anni Töllikkö, Anna-Sofia Lassila ja Aino Partinen. Myös NST:n miesten joukkueessa pelaava Risto Töllikkö on NST:n kasvatti. Josbankin liigajoukkueessa pelaa tällä hetkellä seuran omia kasvatteja muun muassa Perttu Puska, Jesse Reijonen, Mikael Ahponen sekä Juuso Ojanen.

Varsinkin tällä alueella on erittäin tärkeää saada kasvatettua omista junioripelaajista liigatason pelaajia ja saada heidät vielä jäämään Joensuuhun pelaamaan, sillä täällä ei ole Etelä-Suomen pelaajatarjontaa. Myöskään tänne tullaan harvoin vain pelaamaan, vaan enimmäkseen esimerkiksi opiskelupaikan perässä. Onko Josban juniorijoukkueissa tarpeeksi lahjakkaita pelaajia aina liigatasolle asti?

Tilastollisesti tilanne näyttää hyvältä. A-junioreissa sekä B-junioreissa joukkueet ovat Savo-Karjalan alueella sarjojensa parhaita. Esimerkiksi A-juniorit ovat voittaneet kaikki kahdeksan otteluaan maalierolla 61-15 (tilanne 6.1.2013.) Molemmat C-junioreiden joukkueet pelaavat SM-sarjaa. Myös molemmat D-juniorit sekä E-juniorit ovat menestyneet kuluvalla kaudella erinomaisesti. Ainoana miinuksena voisi pitää sitä, etteivät A-juniorit ja B-juniorit pelaa tällä kaudella SM-sarjaa, vaikka paikkaa SM-sarjassa tavoitellaankin.

Josban liigajoukkueen mukana on pitkin vuotta käynyt harjoittelemassa useita junioripelaajia A- ja B-junioreista. A-junnuista mukana ovat olleet esimerkiksi Ville Laasonen, Ville Vänskä ja Jonne Turunen. Myös joukkueen maalivahdit ovat käyneet tuuraamassa liigajoukkueen reeneissä. B-junioreista reenaamassa ovat käyneet esimerkiksi Niklas Räty ja Miro Kämäräinen.

Vuoden vaihteessa junioripelaajia nostettiinkin jo mukaan pelaavaan kokoonpanoon. Niklas Räty oli Happee-Josba-pelissä aloittavassa kentässä ja myös Jere Sivonen kirjautti itselleen minuutteja. Kyseenomaiset pelaajat olivat myös mukana tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna pelatuissa otteluissa Tampereella. Tämä onkin ollut valmentajalta hyvä veto nostaa junioreita pelaavaan kokoonpanoon jo hyvin nuorina, jolloin junnut saavat tärkeää pelikokemusta myös kovista peleistä.

Voivatko liigajoukkueessa mukana olevat juniorit saada kuitenkin liian nopeasti liian paljon? Jo joukkueen mukana harjoitteleminen tuo paljon kokemusta, kovuutta ja taitoa lisää junioripelaajalle. Voiko kuitenkin se kuuluisa neste nousta päähän, jos juniori pääsee niin sanotusti heittämällä sisään? Asenneongelmia on nähty myös Josban eri joukkueissa ja niitä tullaan varmasti myös näkemään tulevaisuudessakin. Onneksi Josbassa on kuitenkin hyviä ja osaavia valmentajia palauttamaan pelaajat tarvittaessa takaisin maanpinnalle.

Toivotaan kuitenkin jokaiselle junioripelaajalle paljon motivaatiota harjoittelemiseen ja menestystä jokaiselle juniorijoukkueelle loppukaudeksi. Toivottavasti vanhimmatkin juniorit ovat kauden päätteeksi jälleen SM-sarjassa.








4 kommenttia:

  1. Jotta laadukkaita junnuja saataisiin Josban tarpeisiin täytyisi A ja B-junioreiden ehdottomasti pelata pääsarjaa. Aluesarja on täysin eri tasoa eikä anna mitään muuta kuin harhakuvitelman omasta tasosta. Nyt pelaajia täytyy usein kierrättää 2 divisioona-joukkueiden kautta edariin. Kertokaahan muuten onko josban juniorit saanut valtakunnallisia mitalisijoja A-junnujen hopean jälkeen n. 10 vuotta sitten?

    VastaaPoista
  2. Kyllä Josban edustuksen taso on tippunut ja ollut varsin heikko useamman vuoden ainakin niissä peleissä joihin satuin paikalle. Nytkin tänä viikonloppuna taisi Tampereen seudun joukkueet olla laskeneet täydet pisteet saavansa Josbalta ja olla pettyneitä, kun ainakin toiselta jäi yksi piste saamatta? Ainakin sellainen kuva tuli, mitä mediaa seurasin. Aikanaan kun olin itse juniori-ikäinen ei minua kyselty mukaan isompiin ympyröihin lajin sisällä, vaikka mielestäni hyvin pärjäsin Josban pelaajiakin vastaan. Nyt kun ikää jo sen verran, ei se enää lohduttaisi, vaikka joku kiinnostuisi. Voi olla etten vain ollut riittävän hyvä, mutta eihän sitä ikinä tiedä mihin taidot olisi riittäneet.

    VastaaPoista
  3. Et ollut ikinä riittävän hyvä.

    VastaaPoista
  4. Kyllä silloin huomasin urheilun kovuuden eli vaikka kentällä huomasin, ettei hätää ole ja pystyin olemaan positiivisin mielin urheilullisesti, ei se riittänytkään mihinkään. Kilpailu on varmasti kovaa pelipaikoista ja hyvätkään esitykset ei aina yksistään riitä, mikä yllätti. En tiedä onko täällä blogissa ollut kirjoituksia Josban osalta, että tilanne olisi nyt muuttunut ja joukkueeseen jo pääsisi helpommin, jopa liiankin? Pitääpä siis sanoa, että vähän lohduttaisi, jos joku kiinnostuisi, jos vaikka Josbasta näin kyselyjä tulisi?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.